понеделник, 7 април 2014 г.

Защо планът "Ран–Ът" не сработи в България?.. Другите планове също?

Написах един коментар под статията във вестник СЕГА:


Планът не сработи, както и всеки друг план не би сработил - не заради корупцията, тя е следствие, не е причина.

Причините са няколко:

1. "Независимата" съдебна власт - независима от легалните власти, но зависима от парите, приятелите и роднините. "Парите, приятелите и роднините" - винаги съществуват, те са като гравитацията. Ако няма сила която да им противостои... всичко отива натам.

2. Невъзможността за отзоваване на депутати, възможността един депутат изведнъж да стане "независим" - реално зависим само от парите, приятелите и роднините. Партиите стават заложници на депутатите си и само тия партии, които имат скрити лостове за управление на депутатите си - те се задържат във властта.

3. Неадекватната данъчна система, която фаворизира собствениците и нищонеправещите - данък имоти изобщо липсва за повечето видове имоти, само за сградите има, но е безумно символичен - резултатът: все по-мизерна и символична инфраструктура, липса на работни места. Работещите на малко по-голяма заплата пък са набедени за богаташи, а не тия с голямата собственост... Стигнахме до ситуацията да имаме "социално-слаби" собственици на имоти за стотици хиляди. И обратното - работещи хора със заплата над 2000 лева да се определят като богаташи без да имат собственост.

4. Наличието на банкова тайна за данъчните.  Такова чудо в развитите страни няма.

5. Преди време царят дойде и обеща за 800 дни, че ще се оправим Какво стана - по-голямата част от хората взеха пуканките и седнаха да чакат да минат тия 800 дни Една немалка част - започна напук да доказва, че това е невъзможно, трета най-малката - наистина се разработи. Всъщност и сега това е положението.

Има и други причини, но мисля това са най-важните.

четвъртък, 3 април 2014 г.

Държавите с нисък данък имоти изнасят най-вече суровини... Дали?

Държавите с много нисък данък върху всички видове имоти/много под 1% от пазарната цена на имота/ изнасят най-вече суровини, имат "вносна икономика"/повечето стоки се внасят отвън/  и имат лоша инфраструктура.

Какво ще кажете, вярно ли е това мое твърдение?